Activitats 11F 2024

11F

A la UIB, només 9% de l'alumnat del grau d'enginyeria informàtica i  un 10% del grau d'enginyeria electrònica industrial i automàtica són dones. Són només dos exemples d'estudis tècnics i científics que requereixen un impuls per fomentar entre les nines i les adolescents la seva vocació en aquests camps. La taxa de matriculació de dones en diversos estudis relacionats amb les ciències experimentals i, sobretot, en les enginyeries, és molt baixa, la qual cosa provoca que a la universitat hi hagi desequilibris de gènere en l'elecció dels estudis superiors i una infrarepresentació de les dones en molts d'àmbits de la realitat social.
Per aquesta raó, aquest mes de febrer s'impulsen diverses activitats per visibilitzar aquesta problemàtica, reconèixer la tasca de dones científiques i inspirar a nines i dones joves a triar carreres professionals no limitades pels estereotips de gènere.

Obra de teatre La chica que soñaba

La Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB organitza un acte de conscienciació per mostrar la tasca de les dones dedicades a la ciència, eliminar el biaix de gènere en l’àmbit de les STEM i fomentar les vocacions científiques entre el jovent, especialment les al·lotes. L’acte central constarà d’una representació de l'obra de teatre La chica que soñaba, de la companyia Cross Border.

La chica que soñaba és un projecte escènic que s'ha representat amb gran èxit en diversos indrets d’Espanya, amb l'objectiu de visibillitzar la problemàtica de les dones en àmbits històricament masculinitzats, sobretot en els camp de la ciència, creant eines educatives i establint referents. A més a més, l'obra busca ser una font de qüestionament i inspiració perquè tant nois com noies puguin triar les seves carreres professionals sense limitacions imposades pel seu gènere. 

Data

Diumenge 11 de febrer - 18.00 h 

Lloc

Teatre Xesc Forteza de Palma

Més informació i entrades

Al web de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB. 

 

Taula rodona 11F: «Trencam sostres de vidre: mirant des del campus cap a l'infinit»La chica que soñaba

Aquesta taula rodona organitzada per la UIB —a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica (UDCC-UIB)— i el Govern de les Illes Balears —mitjançant la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital—, reuneix quatre científiques que han estudiat al campus de la UIB i que actualment ocupen diferents càrrecs vinculats a la gestió de la recerca i les noves tecnologies. Es reuniran per debatre i oferir les seves perspectives i experiència sobre les dificultats que les dones han d’afrontar per dedicar-se a la recerca i desenvolupar la seva carrera.

Hi participaran:

  • Marta Pons, gerenta del Clúster de Transició Ecològica de les Illes Balears (TEIB).
  • Irene Morro, investigadora de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes balears (IRFAP).
  • Amàlia Cerdà, directora de Sostenibilitat de TIRME.
  • Marta Monjo, directora del grup de recerca de Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular (TERCIT), adscrit a la UIB, l’IdISBa i el IUNICS.

Data

Dimarts 13 - 11.00 a 12.30 hores.

Lloc

Aula de Graus de l’edifici Antoni Maria Alcover i Sureda, al campus de la UIB.

Més informació i entrades

Al web de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB. 

  

Fotografia de grup i trobada de les investigadores al ParcBit

Les investigadores de les institucions i centres de recerca de les Illes Balears estan convocades el divendres, 9 de febrer, a les 11 hores, a les cases de Son Espanyol del ParcBit per fer-se una fotografia de grup amb l’objectiu de visibilitzar el paper de les dones en la ciència. Després de la foto, s'ha convocat tot el col·lectiu de dones de ciència a una trobada de treball en xarxa en què compartir idees, inquietuds i projectes de futur dins el col·lectiu i a les diferents institucions de l'àmbit de la recerca de les Illes Balears.

Data

Divendres 9 de febrer - 11.00 h 

Lloc

Cases de Son Espanyol, ParcBit

Més informació i entrades

Al web de la Plataforma 11F Balears

 

Accions a les xarxes socials

La Plataforma 11F Balears proposa tornar a inundar les xarxes de científiques per donar visibilitat a les dones de les Illes durant la setmana de l’11F.

La seva proposta és: "compartiu les vostres fotos i indiqueu què us agrada fer. Aquesta activitat pretén fer visibles tant els estudis que permeten accedir a una carrera científica com les institucions que tenim a la nostra comunitat on es poden fer aquestes carreres. Us animam a penjar la vostra foto a les xarxes socials del 9 al 16 de febrer, amb l'etiqueta #11FBalears i #UIB11F.

Com fer-ho?

La idea és fàcil. Feu-vos una foto amb un cartell i posau: nom, formació, institució i les etiquetes #11FBalears i #UIB11F.

Data

Del 9 al 16 de febrer.

Lloc

A les xarxes socials. 

Més informació i entrades

Al web de la Plataforma 11F Balears.