25N Agenda 2024

Projecte «Eines per combatre les violències masclistes i promoure aliances feministes»

El programa d’intervenció per al foment d’aliances feministes entre dones i la responsabilitat antipatriarcal dels homes consisteix en dos grups de tallers, un adreçat a dones i l’altre a homes. Ambdues activitats són de caràcter no mixt.

Dates

  • Taller 1 (6 hores): Autodefensa feminista per a dones - 11 a 14 h en dues sessions els dies 11 i 13 de novembre al campus de la UIB.
  • Tallers 2 al 5 (2 hores): Autodefensa feminista per a dones - Cada taller és d'una sessió de dues hores. Els dies 18 i 20 de novembre a les 17.30 a l'edifici de Sa Riera, i els dies 19 i 27 de novembre al campus. 
  • Taller 6 a l'11 (2 hores): Responsabilitat en el patriarcat per a homes - Cada taller és d'una sessió de dues hores. Hi ha sessions disponibles els dies 11, 13, i 19 de novembre a les 11.00 h al campus de la UIB i els dies 18, 20 i 27 de novembre a les 17.30 h a l'edifici de Sa Riera.

Consultau aquí els detalls de totes les sessions dels tallers: data, horari, lloc.

Lloc: Edifici Margalida Comas i Camps (campus de la UIB) i edifici Sa Riera (Palma).

Activitat gratuïta. Places limitades! - Inscripcions obertes!

Els tallers d'autodefensa feminista s'han inclòs en el Pla de Formació del PTGAS de la UIB. 

Més informació

 

I Congrés Internacional Vulnerabilitat Social i Violències Masclistes: Transitam la Incertesa. Mirades Teoricopràctiques

L'objectiu d'aquest congrés internacional és el de ser un espai de reflexió i diàleg sobre les situacions i els processos que viuen les dones víctimes de violències masclistes en les quals conflueixen diferents vulnerabilitats com poden ser consum problemàtic de substàncies, addiccions, problemàtiques de salut mental o viure en contextos o situacions d'especial vulnerabilitat social.

És una iniciativa de l'Institut Balear de la Dona, gestionada en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears.

Dates

  • Dimecres 20, dijous 21 i divendres 22 de novembre

Més informació i inscripcions

  

Trobades de pel·lícula

Aquesta és una activitat de la Càtedra d'Estudis de Violència de Gènere finançada per l'Institut Balear de la Dona.

En la primera sessió es projectarà el llargmetratge El baile de las locas, llargmetratge de l'any 2021, dirigit per Mélanie Laurent. Aquesta pel·lícula, ambientada a París en 1885, té com a escenari una clínica neurològica en la qual les internes són dones diagnosticades d'histèria, bogeria, epilèpsia... En aquesta ocasió, la sessió serà dinamitzada per Paula Illera Miguel, doctora en Humanitats i Comunicació i experta en estudis de gènere.

Dijous 14 de novembre projectarem Ellas hablan, de l'any 2022, dirigit per Sarah Polley. En aquesta pel·lícula, mennonites bolivianes descobreixen que homes de la seva pròpia comunitat havien agredit sexualment a diverses dones durant anys. Per a analitzar el film, comptarem amb la doctora Marta Fernández Morales, professora titular de la Universitat d'Oviedo, que ha publicat, juntament amb la catedràtica i professora de la Universitat de Burgos, Isabel Menéndez Menéndez, un article de recerca en el qual ofereixen una anàlisi de la pel·lícula.

Cartell del cicle

Dijous 7 de novembre
- 18.00 h

Projecció de la pel·lícula El baile de las locas. Col·loqui moderat per Paula Illera Miguel.

Lloc: sala d'actes de l'edifici Margalida Comas i Camps.

 

Dijous 14 de novembre - 18.00 h.

Projecció de la pel·lícula Ellas hablan. Col·loqui moderat per Marta Fernández Morales i Isabel Menéndez Menéndez. 

Lloc: sala d'actes de l'edifici Sa Riera.

 

Acte institucional i lectura de manifest en commemoració del 25N

Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències contra les Dones, la Universitat de les Illes Balears reivindica el seu paper com a agent actiu en la lluita contra les violències masclistes. Violències que estan arrelades en les desigualtats entre dones i homes, construïdes culturalment mitjançant pràctiques discriminatòries i assimilades com a naturals i pròpies en l'ordre social establert.

Es convida a tota la comunitat universitària a participar en aquest acte institucional.

Data

Dimarts 26 de novembre a les 12.30 h

Lloc: caminal del Pantaleu, davant l'edifici Ramon Llull

 

Exposició Guerreres

La mostra fotogràfica «Guerreras», de l'artista visual Eleonora Ghioldi, està pensada com una intervenció a l’espai públic de la UIB, en el marc d’un projecte ampli de creació i investigació, que indaga des del retrat documental i el testimoni, en temes com la violència sexual, el feminicidi, el travesticidi i el terrorisme d'Estat.

Cartell de l'exposició

Dates

Del 19 de novembre al 10 de desembre de 2024.

Presentació de l'exposició: dimecres 20 de novembre a les 17 h a la sala d'actes de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos

Lloc: Vestíbul de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos.


Concert de la cantautora Mar Grimalt en acústic

La felanitxera Mar Grimalt es va donar a conèixer gràcies al concurs Sons de la Mediterrània l'any 2021. Ha publicat el seu primer disc, Espurnes i Coralls, amb el que ha estat dos anys de gira amb diferents formacions amb un caire experimental. Divendres 22 de novembre, en el campus de la UIB, farà les seves cançons en acústic, de manera senzilla, amb la seva veu, la seva guitarra i el pandero quadrat.

Cartell de l'activitat

Data

22 de novembre - 19.30 h

Lloc: Sala d'actes de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos

 

Curs Història i Violències Masclistes: Introducció Crítica

Aquest curs ofereix una introducció crítica a les violències masclistes des d'una perspectiva històrica, analitzant el seu origen, evolució i manifestacions actuals. Mitjançant un enfocament interdisciplinari, s'exploren les dinàmiques de poder, els mecanismes que perpetuen aquestes violències i les estratègies de resistència des del feminisme, convidant a la reflexió i l'acció col·lectiva.

Objectius del curs i continguts

Cartell de difusió

Dates

Del 28 de novembre al 17 de desembre

Lloc: Edifici Ramon Llull

Més informació: oficina.igualtat@uib.cat

Inscripcions obertes